Dieta na całe życie

co roku 80 tysięcy polaków trafia do szpitala z udarem mózgu, a 100 tysięcy z zawałem serca. Nadciśnienie ma ponad 30% dorosłych osób. Ponad połowa podwyższony poziom cholesterolu. Szacuje się, iż 10% Polaków jest narażonych na gruźlicę, czyli na chorobę wskazującą na totalnie złe odżywianie.Klasyczne awitaminozy od dawna nie występują. Istnieje coraz więcej chorób związanych z wynikiem złego odżywienia, przede wszystkim spożywania dużej ilości pokarmów wysokoenergetycznych, i niewłaściwej ilości wielu składników odżywczych. Stan taki prowadzi do złej „konstrukcji” organizmu, zaburzenia równowagi wielu procesów metabolicznych i nasilenia procesów wolnorodnikowych. wszystkie te czynniki moga prowadzić do chorób takich związanych z procesami cywilizacyjnymi i przyspieszają procesy starzenia się organizmu.Warto się zastanowić czy istnieje coś takiego jak dieta na całe życie przy wyborze diety? Stosować ogólne zalecenia żywieniowe, czyli piramidę zdrowia, czy szukać indywidualnej diety tylko dla siebie?nstytut Biomol-Med prowadzi badania, które mają wskazać właściwe odpowiedzi na powyższe pytania.W cyklu kilku artykułów zostanie przedstawiony punkt widzenia osób, które aja wiedzę na temat odżywiania człowieka. Nowe techniki diagnostyczne, a także medycyna nadal odkrywają tajemnice naszego organizmu.Instytut Biomol-Med pragnie wykorzystać wszystkie możliwe techniki medyczne do rozwiązywania problemów żywieniowych.