Czy zdajemy sobie sprawę z tego, że nawet niewielkie ilości przypraw dobrze wpływają na nasz organizm poprawiając przeminę materii, regulując pracę jelit czy chociażby wzmagając apetyt. Przyprawy, które są dostarczane z pożywieniem dobrze działają na układ pokarmowy. Dla przyspieszenia trawienia i zapobiegania wzdęciom nalezy stosować takie przyprawy jak anyż, bazylia, natka pietruszki, pieprz, curry, cząber, estragon, gorczyca, liść laurowy i mięta. Przyprawy przyśpieszają również wydzielanie soku żołądkowego mogą również łagodzić biegunki i być ratunkiem w przypadku niestrawności. Kiedy napadną nas mdłości możemy zastosować takie przyprawy jak: cynamon, mięta, gałka muszkatołowa, imbir i melisa. Ostatnia przyprawa działa podobnie jak kolendra, olejek waleriany, wanilia i koperek działa uspokajająco i antydepresyjnie, a stosowana w formie naparów zapobiega nerwicom.Melisa, chili i goździki będą dobre jeśli występują u nas niezbyt silne bóletatarak, które działają znieczulająco poprzez spowalnianie przewodzenia bodźców nerwowych.