Celiakia jest chorobą trzewną, oraz jest jedna z najczęściej występujących u człowieka nietolerancji pokarmowych. wiele badań wskazuje, że częstotliwość zachorowalności na tą chorobę może wynosić nawet 1:100 osób. Osoby cierpiace na tą chorobe odczuwają wiele dolegliwości takich jak: bóle i wzdęcia brzucha, utrata masy ciała, chudnięcie, objawy niedoborowe (np. anemia, biegunka, depresja lub wodniste, zaburzenia rozwoju u dzieci (w tym głównie zaburzenia wzrostu), afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe, podwyższony poziom cholesterolu i wiele innych. Spowodowane są one nietolerancją glutenu – białka zawartego w zbożach.W czasie choroby działa toksyczny gluten, który może doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych jelita cienkiego (maleńkich wypustków błony śluzowej, których zadaniem jest zwiększenie jego powierzchni oraz przede wszystkim wchłanianie składników pokarmowych), co z kolei sprawia, ze składniki zawarte w pożywieniu nie są prawidłowo przyswajane.Jeśli choroba nie jest leczona dieta celiakia można doprowadzić do komplikacji w tym nawet nowotworu.