Szparagi przez setki lat uważane były za afrodyzjak.warto powiedzieć, że współczesna nauka raczej tego nie potwierdza, warzywa te z pewnością zasługują na uwagę ze względów na walory smakowe i zdrowotne. jednak przez dużą częśc roku nie cieszą się one zbyt dużą popularnością, głównie ze względu na trudną dostępność. Kiedy rozpoczyna się sezon na szparagi warto jest wówczas sobie przypomnieć o nich i nacieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem, bo prawdopodobnie kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. wsród wielu gatunków szparagów tylko jeden z nich jest uważany za jadalny. Szparag Lekarski, bo o nim mowa wywodzi się z obszaru Morza Śródziemnego, a jego rosnąca popularność sprawiła, że stał się rośliną uprawną na całym świecie. chiny należą do największych producentów szparagów oraz Peru i USA. Wprawdzie w Polsce lista plantatorów wzrasta jednak nie należymy do światowej czołówki.